Българско движение "Син флаг"
Blue Flag
БЪЛГАРСКО
ДВИЖЕНИЕ
“СИН ФЛАГ”


Син флагСветовни награди "Син флаг" за 2016 година

Българско Движение “Син флаг”
съобщава, че Международното жури на Програма „Син флаг” на своето годишно заседание в Копенхаген, Дания e взело решение да награди най-добрите плажове и яхтени пристанища за 2016 година в световен мащаб, като сред тях достойно се нареждат и българските плажове

 • Оазис
 • Дюни
 • Созопол–Харманите
 • Поморие-Изток
 • Слънчев бряг-Юг
 • Слънчев бряг-Север
 • Свети Влас-Централен
 • Свети Влас-Нов плаж
 • Свети Влас-Изток
 • Слънчев ден
 • и най-доброто яхтено пристанище
 • "Марина Диневи".


Стартирала като европейска инициатива само в десет държави през 1987 година в партньорство между Фондацията за екологично образование и Европейската комисия Кампанията „Син флаг” обхваща вече около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява над 4000 чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища.

Българско Движение „Син флаг” е първата организация извън страните на Обединена Европа, която е приета още през 1993 год. за член на Фондацията за екологично образование, като проправя пътя към Фондацията за останалите държави. Благодарение на Българско Движение „Син флаг” сини флагове се веят по българските плажове от 1995 година.

Похвален е стремежът на концесионерите на наградените плажове да предлагат отлична туристическа услуга в баланс с разумно потребление на природните дадености и качествено екологосъобразно управление. Приветстваме амбицията на екипа на плаж „Оазис”, които се включиха за първа година в надпреварата за престижната световна награда „Син флаг” и достойно я заслужиха. Международното жури на „Син флаг“ високо оцени дейността на Българско Движение „Син флаг“, като национален представител за България, и го поздрави за успешното управление на Програмата в страната, както и за отличната подготовка и представянето на кандидатурите на българските плажове и яхтени пристанища.

Програмата „Син флаг“ по същество е екологично-образователна програма, която се стреми да повиши съзнанието на хората, да ги стимулира да бъдат по-загрижени за природата, като опазват заобикалящата ги среда.

Всички хора по света, които желаят да почиват на най-чистите, най-сигурните и най-добре управляваните плажове и марини, ги откриват на сайта на Програмата www.blueflag.global, където са публикувани данни и за българските носители на флага, които се рекламират с информация, снимки и карта. Също така е разработено и мобилно приложение /Blue Flag/, което допълва горната информация с навигация за намирането на отличените плажове и марината.

В Българско Движение „Син флаг” разчитаме отговорните институции, ангажирани с развитието на туризма в България, най-накрая да оценят престижа на световната награда „Син флаг“ и ефекта, който носи, както това се случва във всички развити туристически държави.


Програма „Екоучилища“ E-mail: petya_j@yahoo.com
Програми „Син флаг“, Учим за гората“ и „Зелен ключ“
E-mail: skgbg2000@yahoo.com

Българско Движение „Син флаг“
гр. Поморие 8200
ул. "Васил Левски" 1А
E-mail: bulblueflag@yahoo.comBlue Flag